Geachte bezoeker,

Welkom op mijn website waarop ik u voorbeelden laat zien van wat ik zoal maak aan schilder- en tekenwerk. Ik heet Wouter van Gils, en ben in 1964 geboren in Breda. Ik werk als parttime schilder/illustrator en heb diverse opdrachtgevers. Naast dit werk run ik, als hobby-boer, een kleine boerderij met koeien, kippen en een paar honden in het mooie Overijsselse Lemele, waar ik sinds 2004 woon. En, last but not least, werk ik ook als huisarts in een plattelandspraktijk vlakbij de Sallandse heuvelrug. Ik ben dus een beetje van alles wat, een geneeskundige teken-boer. Een combinatie van werkzaamheden die het leven prachtig bont kleurt.

Vanaf mijn jonge jaren kijk en tel ik (wilde) vogels en ik ben een echt natuur- en milieu-mens. Een groene struiner, die als het maar even kan, met m'n verrekijker de hort op is. Vroeger, lang voor ik huisarts werd, was ik hele weekenden weg, weer of geen weer; maar zo lang van huis is nu uitzonderlijk. Naast het tellen van vogels was en is het ook heerlijk om zomaar op een plek te gaan zitten en te zien wat er voorbij komt aan vogels, insecten en zoogdieren, en sinds ik buitenaf woon kan dat gewoon in m'n eigen bos of wei! De natuur komt vaak zomaar bij je op bezoek als je er in op gaat.

Door die meer dan prachtige omgeving waar ik nu woon, werk en leef, geniet ik dagelijks van al het moois om me heen: er huizen steenuiltjes en een kerkuil op mijn erf, vlakbij zijn dassenburchten en het ritselt in de zomers van de ijsvogeltjes bij rivier de Regge, en bij mijn drinkpoelen. Als natuurminnaar kom ik meer dan behoorlijk aan mijn trekken. Ik sta er in de ochtend vroeg op om met de honden het veld in te gaan, en doe er s'avonds mijn ogen dicht als de kerkuil op zijn beurt op pad gaat om muizen te vangen.

 

Mijn beroepsopleiding begon op de kunstacademie (St. Joost) in Breda waar ik schilderen en monumentale vorming deed; maar omdat er in de jaren '80 van de vorige eeuw nauwelijks emplooi was voor jonge kunstenaars  besloot ik iets anders te gaan doen. Aanvankelijk koos ik voor het veeartsenvak en studeerde ik diergeneeskunde in Utrecht; om na de propedeuse over te schakelen op humane geneeskunde, een studie met meer mogelijkheden en medisch inhoudelijk gevarieerder (al blijft diergeneeskunde een prachtig vak!). Ik studeerde uiteindelijk cum laude af op de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Na een aantal jaren gewerkt te hebben in ziekenhuizen in midden Nederland heb ik voor de huisartsopleiding stage gelopen in praktijken aan de IJssel.

Om onder andere mijn studieschuld af te kunnen lossen illustreerde ik tijdens mijn coschappen (en daarna) tijdschriften, proefschriften en kinderboeken. Ik ontwierp voor een uitgever bouwplaten, videoband-omslagen, kwartetspelen en kinderpuzzels. Tijdens mijn eerste jaren in Overijssel (ik woonde tijdens mijn huisartsenopleiding in Zwolle) ben ik lid geweest van 'het Pallet', een kunstenaarsvereniging in deze stad.

                

      

In mijn binnenste is altijd de droom gebleven om met tekenen en schilderen in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien, al schaar ik me beslist niet onder diegenen die de pretentie hebben zich Kunstenaar (met een K) te noemen. Ik ben, en ik voel me, niet vernieuwend genoeg om dat predicaat te dragen. Ik heb een eigen herkenbare stijl als 'plaatjesmaker',maak vooral figuratieve werken, en voel niet de drang om me aan te sluiten bij een stroming. Het ongekaderd zijn maakt mijn werk veelzijdig en breed van stijl; eigenlijk hetzelfde als in het huisartsenvak, waar je van zo'n beetje alle markten thuis moet zijn.

Toen ik huisarts werd ben ik na 10 jaar met het doel om deels mijn tekenpassie te kunnen uitleven, parttime gaan werken, en ik woon nu op een idyllisch kneuterboerderijtje in het groen, met een eigen groot atelier in de gerestaureerde schuur, waar ik minstens een werkdag in de week achter de ezel en de tekentafel sta. Mijn opdrachten komen via mondreclame tot stand en de opdrachtenportefeuille is inmiddels zo goed gevuld dat wachttijden zijn ontstaan.. Groter werk wordt af en toe geëxposeerd en verkocht en ik ben trots dat ook in het buitenland (Schotland, Duitsland, Australië en Denemarken) mijn doeken hangen. Tijdschriften en boeken met mijn illustraties worden verkocht in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Naast het ontwerpen van bedrijfslogo's maak ik nu vooral landschappen, (dier)portretten en ook vrijer werk in potlood, verf, inkt en meer. Af en toe heb ik een expositie, het meeste werk maak ik in opdracht.